Agenda

Overzicht van alle activiteiten

Hieronder staat een overzicht van alle activiteiten rondom Ommen 75 jaar vrijheid.
De activiteiten waarbij het logo van Ommen 75 jaar vrijheid is geplaatst zijn onderdeel van onze stichting en is altijd gratis toegankelijk. Bij de overige activiteiten wordt mogelijk entree geheven of is opgave vooraf vereist.


De hele zomer in Ommen – Streekmuseum in teken van Ommen 75 jaar Vrijheid
(Opening uitgesteld)

Het Streekmuseum in Ommen wordt vernieuwd. In verband daarmee is het museum gedurende 2020 tijdelijk gehuisvest in een winkelpand aan de Brugstraat 34 in het hartje van de Vechtstad op de hoek Brugstraat/Kruisstraat. Het streekmuseum laat een grote collectie zien die met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. Ook worden films vertoond over de oorlogsjaren.

Behalve het streekmuseum is in dezelfde Brugstraat ook het historisch rijwielmuseum gevestigd.
Beide musea zijn onderdeel van het Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO) en haken in op het themajaar ‘75 jaar vrijheid’.


Hele jaar in Ommen – Nationaal Tinnen Figuren Museum in Ommen
(Tijdelijk gesloten)

Het Tinnen Figuren Museum in Ommen besteedt met een speciale thema tentoonstelling de komende maanden aandacht aan de bevrijding van Nederland, dit jaar 75 jaar geleden. In vitrines wordt aan de hand van diverse soldaatjes en wapentuig de oorlog uitgebeeld, variërend van de strijd tegen de bezetters tot de opmars van onze bevrijders. Ook militaire vliegtuigen ontbreken niet.
Tinnen Figuren Museum: november t/m maart, zaterdag: 11.00 – 17.00 uur. April t/m oktober: dinsdag t/m zaterdag: 11.00 – 17.00 uur. Zon- en feestdagen: 13.00 – 17.00 uur.
> naar het Tinnen Figuren Museeum


 

Vrijdag 10 april – Lemele
(Afgelast)

Op 10 april 2020 is het 75 jaar geleden dat Lemele, Archem en Dalmsholte werden bevrijd. “t Lemels Arfgoed wil dit heuglijke feit niet ongemerkt voorbij laten gaan.

“We vinden het belangrijk dat de vrijheid blijvend is en willen iets tastbaars in Lemele blijvend laten zien, zodat kinderen, volwassenen en ook de vele toeristen steeds weer herinnerd worden aan 75 jaar vrijheid”, aldus de organisatie, die drie “blijvende” acties heeft:

  1. Plaatsen van een grote zware picknicktafel op het schoolplein van de basisschool Ichthus. De kinderen kunnen hier gebruik van maken en zelfs kan er buiten les gegeven worden. Op de tafel wordt een herinneringsplaat aangebracht, welke verwijst naar 75 jaar vrijheid in Lemele, Archem en Dalmsholte. De school is erg enthousiast over dit voorstel!
  2. Plaatsen van een bank bij de Leeuw op de Lemelerberg. Toeristen en bewoners rond de berg kunnen hier gebruik van maken. Hierop wordt tevens een herinneringsplaat bevestigd. Plaatsen van de bank is overlegd met Landschap Overijssel.
  3. Plaatsen van een herinneringsbord bij de plek van het “onderduikershol” aan het Zandeinde in Lemele. Het “onderduikershol” werd veel gebruikt door onderduikers en jongelui uit Lemele, die dreigden bij razzia’s opgepakt te worden om in Duitsland te werk gesteld te worden.

Activiteiten

De verdere activiteiten in het kade van 75 jaar vrijheid zijn op 3 april 19.30 uur een concert van Kunst na Arbeid in zaal Dijk en op 10 april 20.00 uur donateursavond Stichting ’t Lemels Arfgoed. Op deze avond (Goede Vrijdag) is er in de kerk eerst een herdenkingsdienst om 18.30 uur. Daarna is iemand uitgenodigd van het Achterhoeks Museum die gaat vertellen over de oorlogsjaren en bevrijding, waarbij expliciet gevraagd is naar een verhaal over de bevrijding van onze streek.

Expositie

Van 10 april tot 5 mei wordt in De Schakel een kleine expositie gehouden van foto’s en voorwerpen over de oorlog. In juni komt een speciale uit van het boekje van ’t Lemels Arfgoed met interviews van zoveel mogelijk personen die als kind de oorlog hebben meegemaakt en wat zij als kind ervaren hebben.

> naar ’t Lemels Arfgoed


Maandag 6 april – Nieuw monument voor Kamp Erika
(Onthulling uitgesteld)

Op maandag 6 april vindt op de Besthmenerberg onder de gemeente Ommen de officiële onthulling plaats van een nieuw gedenkmonument voor Kamp Erika. Op Kamp Erika werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangenen vernederd, gemarteld en vermoord. Het is 75 jaar geleden dat dit beruchte gevangenkamp werd gesloten nadat de Duitse bezetter capituleerde.

Het bestuur van het CCO nodigt iedereen uit om op 6 april bij de onthulling van het nieuwe monument aanwezig te zijn. Vanaf 18.15 uur wordt vanaf de parkeerplaats aan de Steile Oever een korte wandeling gemaakt naar het monument, waar om 18.30 uur de officiële onthulling plaats vindt.


zaterdag 11 april Ommen
(Uitgesteld/Afgelast)

Deze dag maakt deel uit van ons eigen programma.
Ga naar >> Bevrijding van Ommen
Ga naar >> Vrijheidstour Overijssel

 

Let op; Vechtkade afgesloten van 13.30u tot middernacht. Of zoveel korter of langer als nodig voor de op- en afbouw. Gratis parkeerplaatsen centrum via Westzijde bereikbaar.


 

Dinsdag 21 april Ommen – Oorlogswinter door de Jonge honden.
(Uitgesteld)

Theatergroep de Jonge honden presenteert Oorlogswinter in MFC de Carrousel op 21 april 2020. Gratis toegankelijk voor groep 8 van de basisscholen in de gemeente Ommen. Scholen hebben hiervoor een uitnodiging ontvangen. Er zijn twee voorstellingen. De 1e aanvang 10.00 uur en de tweede om 13.00 uur
Ga naar >> https://www.tgdejongehonden.nl/


3 mei – 27 september Beeldentuin Witharen

Komend seizoen gaat Beeldentuin Witharen een extra expositie organiseren rondom het thema 75 jaar vrijheid. Deze expositie zal, samen met de zomerexpositie 2020, op 3 mei geopend worden en zal lopen t/m 27 september. Er werken zo’n 15 a 20 kunstenaars uit de regio aan mee, meesten zijn lid van de Stichting Vechtdalkunsten.
> naar Atelier Witharen


Zondag 3 mei – Interkerkelijke Viering 75 jaar Bevrijding
(Afgelast)

Aanvang: 15.00 uur in de tent op de Voormars. Thema van de viering: Leven in Vrijheid !
Na afloop is er een gezamenlijke picknick. Alle kerken in Ommen verlenen hun medewerking.


Maandag 4 mei
(Alle herdenkingen zijn afgelast)

Deze dag maakt deel uit van ons eigen programma.
Ga naar >> Dodenherdenking 

 


Dinsdag 5 mei
(Afgelast)

Deze dag maakt deel uit van ons eigen programma.
Ga naar >> Bevrijdingsdag

 


Zaterdag 30 mei – Theatergroep de Firma
(Uitgesteld)

Theatergroep de firma speelt bij het gereconstrueerde onderduikershol in de Wolfskuil.
Er zijn meerdere voorstellingen. Meer info zsm


Zaterdag 4 juli

Deze dag maakt deel uit van ons eigen programma.
Ga naar >> Veteranendag
Ga naar >> Anjerconcert 

 

Let op; Vechtkade afgesloten van 12.00u tot 02.00u. Of zoveel korter of langer als nodig voor de op- en afbouw. Gratis parkeerplaatsen centrum via Westzijde bereikbaar.


Zaterdag 15 augustus

Deze dag maakt deel uit van ons eigen programma.
Ga naar >> Einde WOII en Bevrijding Nederland Indië

 


Zaterdag 24 oktober

Deze dag maakt deel uit van ons eigen programma.
Ga naar >> Oprichting Verenigde Naties
Slotmanifestatie Ommen 75 jaar vrijheid