75 jaar na D-Day

06/06/2019

Operatie Overlord was tijdens de Tweede Wereldoorlog de codenaam voor de invasie door de westerse geallieerden in het door Duitsland bezette West-Europa. Operatie Overlord begon op 6 juni 1944 met de grootste amfibische invasie in de geschiedenis. Het was het begin van de bevrijding van West-Europa. In Oost-Europa waren de Duitsers al aan het verliezen van de Sovjet-Unie en twee dagen daarvoor was Rome door de geallieerden veroverd.

De operatie startte met luchtlandingen en een massale amfibische aanval in de vroege morgen van 6 juni. Na de landing werd allereerst gepoogd het Normandische bruggenhoofd te behouden en uit te breiden. Diverse operaties werden hiervoor ondernomen en tijdens Operatie Cobra braken de geallieerden definitief door de Duitse linies. Toen de Duitsers in de val kwamen bij Falaise, was de strijd in het geallieerd voordeel beslist. De weg naar Parijs lag open en de Franse hoofdstad werd ingenomen. Men beschouwt de bevrijding van Parijs over het algemeen als het einde van Operatie Overlord.

De eerste dag van Overlord werd aangeduid met D-day, een term die vaak wordt geassocieerd met de hele operatie. (Bron: Wikipedia)


We kregen van Marjon Mellema een aantal foto’s van hoe het er nu uit ziet. De teksten bij de foto’s zijn haar eigen gedachten en opmerkingen.

Een liefelijk strandje waar duizenden doden vielen.

Cafe Gondree. Het eerste bevrijde huis.

Pegasus Bridge. De eerste veroverde brug.

De Amerikaanse begraafplaats bij Omaha Beach. Er liggen > 9.300 Amerikaanse soldaten.

Le Grand Bunker, museum in Ouistreham. Daar hebben ze een hele bunker (6 verdiepingen hoog, was het hoofdkwartier) volgens de setting van destijds ingericht.

Le Grand Bunker, museum in Ouistreham. Daar hebben ze een hele bunker (6 verdiepingen hoog, was het hoofdkwartier) volgens de setting van destijds ingericht

Duitse begraafplaats La Cambe. Er liggen meer dan 21.000 Duitse soldaten begraven.

Een officieel zweefvliegtuig (Horsa) dat is gebruikt bij de landing. Staat in het Airborne Museum in St. Mère Eglise.

Batterij in Longues sur Mer. Hier zitten de originele WO II kanonnen nog in.

Commandopost in Longues sur Mer.