Dodenherdenking

Maandag 4 mei van 17:30 tot 22:00

Ommen herdenkt op 4 mei oorlogsslachtoffers op diverse plaatsen in de gemeente

 

Afwijking van het protocol i.v.m. coronavirus
De activiteiten rond 4 mei vindt dit jaar door de omstandigheden vooral vanuit huis plaats. Daarom vraagt de Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid aan iedereen om op 4 mei, de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers.

 

Klik hier voor het actuele vlagprotocol

 


 

Alle onderstaande herdenkingen zijn in verband met de maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19 afgelast. Een ieder kan, indien gewenst, op eigen gelegenheid bloemen leggen op één of meer herdenkingsplaatsen. 

 

 

OMMEN – Op diverse plekken in de gemeente Ommen worden 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Ook alle burgers en militairen van Nederland, die waar ook ter wereld omgekomen zijn sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperatie worden herdacht.

 

Kamp Erika: 17.30 uur
De historische vereniging CCO organiseert in samenwerking met oud-gevangenen van Kamp Erika een dodenherdenking bij het herinneringsmonument op de Besthmenerberg aan de Hammerweg. In verband met de plechtigheden elders in de gemeente is de herdenking op de Besthmenerberg in tijd vooruitgeschoven. Het monument herdenkt de slachtoffers van het gevangenkamp Erika. Kamp Erika was tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) in Duitse handen. Het programma op de Besthmenerberg ziet er als volgt uit: om 17.30 uur verzamelen op parkeerplaats Steile Oever, waarna om 17.40 uur het gezamenlijk vertrek is naar het herdenkingsmonument. Om 17.45 uur worden er declamaties voorgedragen en houdt burgemeester Hans Vroomen een toespraak. Om 17.58 uur klinkt The Last Post en om 18.00 uur is er 2 minuten stilte. Na de 2 minuten stilte worden er twee coupletten van het Wilhelmus gezongen, gevolgd door een defilé langs het monument en bloemlegging. Na de officiële herdenking is er mogelijkheid om koffie te drinken in het bezoekerscentrum bij de Besthmenermolen.

 

Gemeentehuis Ommen: 19.00 uur
In Ommen start het programma om 19.00 uur bij het gemeentehuis. De namen worden voorgelezen van de 71 inwoners van Ommen die door oorlogshandelingen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Er worden kransen gelegd en bloemen. Vervolgens start een ‘Stille tocht’ naar de begraafplaats met de oorlogsgraven aan de Hardenbergerweg. Bij de Joodse begraafplaats neemt de stoet een moment stilte in acht. Vervolgens is er twee minuten stilte op de begraafplaats aan de Hardenbergerweg. Bij de oorlogsgraven van de vier Engelse vliegers wordt een krans legt. Om 20.45 uur volgt in de Gereformeerde kerk aan de Bouwstraat in Ommen een Herdenkingsbijeenkomst. Door het vrouwenkoor Sarabande wordt het Requiem van Fauré uitgevoerd.

 

Beerzerveld/Mariënberg 19.30 uur
In Beerzerveld/Mariënberg worden de doden herdacht bij het NS monument en het monument 1940-1945 aan de Nieuweweg. Dit oorlogsmonument is een beeld van een treurende moeder met kind. “Een dochter zonder vader, een vrouw zonder haar man. De oorlog scheurde het gezin uit elkaar. De mannen te werk gesteld, de vrouwen bleven achter. Sterke vrouwen met verdriet”, aldus de tekst op de sokkel. Onder het beeld de namen: P.H. Wolfert, W. Oordt, M. Grendelman, K. Huibers, H. de Lange, G.W. Nijboer, G. Oosterveen en H.J. Schippers. Acht namen van mensen uit Beerze, Beerzerveld, en Mariënberg. Acht namen van mensen die indertijd ruw uit het hart van hun familie en uit de samenleving zijn weggerukt. Het beeld van een moeder met dochter waarbij het meisje het hoofd omhoog geheven heeft naar de moeder: zoekend naar steun en troost, terwijl ook de moeder haar hoofd omhoog heft en haar arm beschermend om het meisje heeft gelegd. Op deze plek leeft de herinnering voort. Om 19.30 uur verzamelen op de hoek Nieuweweg/Stationsweg. Daarna zal voorafgaand aan de stille tocht om 19.35 uur een krans gelegd worden bij het “NS monument” waarna om 19.40 uur de stille tocht vertrekt richting het monument aan de Nieuweweg.

 

Lemele 19.30 uur
In Lemele wordt de dodenherdenking gehouden bij het Monument voor Vrede en Vrijheid op de begraafplaats.
Op 4 mei kan de bevolking zich verzamelen bij de kerk. Om 19.30 uur vertrekt de stoet onder begeleiding van de muziekvereniging Kunst na Arbeid naar het monument. Na de herdenking en kranslegging lopen we via de oorlogsgraven op de ‘oude’ begraafplaats naar de Vrijheidsboom die staat tegenover de kerk. De plechtigheden zullen worden afgesloten in het Verenigingsgebouw ‘De Schakel’ achter de kerk.

 

Stegeren 19.40 uur
De herdenking in Stegeren wordt gehouden bij het monument op het voormalig droppingsveld aan de Stegerdijk. De plechtigheid hier begint om 19.40 uur met muzikale begeleiding. Het welkomstwoord klinkt om 19.45 uur door Frits Welink, voorzitter van Plaatselijk Belang Stegeren/Junne. Om 20.00 uur is er twee minuten stilte gevolgd door het zingen van het Wilhelmus, toespraken en kranslegging. De kinderen van CBS Hoogengraven dragen om 20.15 uur gedichten voor, waarna het defilé start en er mogelijkheid is om bloemen te leggen die klaar staan.

 

 

Vinkenbuurt 19.55 uur
Dit jaar is het voor het eerst dat ook de Vinkenbuurt een Dodenherdenking organiseert. De plechtigheid wordt gehouden bij het Buurthuis.


Foto: Algemene Begraafplaats Hardenbergerweg in Ommen. Oorlogsgraven van vier gesneuvelde Engelse vliegers. Na een bombardement op de Duitse stad Emden worden ze op de terugweg aangevallen door Duitse nachtjagers. Hun vliegtuig stort neer op 20 juni 1942 boven Arriërveld. Van de acht mensen die in het vliegtuig zaten komen Arthur Buckley, Douglas A. Melville, Peter Nixey en Wilfred E. Pearson om het leven. Bij de graven een grafteken met de woorden: ‘There is a corner of a foreign field, that is forever England’ [fragment van het gedicht The Soldier van Rupert Brooke] [Vertaling: Er is een hoek van een veld in den vreemde, dat voor altijd Engeland is.] ©HarryWoertink

 


Vorige activiteit <<     >> Volgende activiteit