Bevrijding van Ommen

Zaterdag 11 april van 06:00 tot 11:00


 

We zoeken naar mogelijkheden om het programma, of een gedeelte hiervan, in 2021 alsnog te organiseren.


Voor Ommen is 11 april de Bevrijdingsdag. The Black Watch van de XII Manitoba Dragoons, onderdeel van het Canadese leger, bevrijdde Ommen 75 jaar geleden in de vroege ochtend van de Duitse bezetter. De Nederlandse driekleur kon na vijf jaar oorlog weer voor het eerst uitgestoken worden. Ommen laat 11 april niet ongemerkt voorbij gaan. Om 06.00 uur luiden alle kerkklokken in Ommen en loopt heel Ommen uit om zich te verzamelen op het Kerkplein, voor deze dag omgedoopt tot het Plein van de Vrede. Ook wordt hier het Vuur van de Vrede ontstoken en zijn er de hele dag activiteiten om de bevrijding van Ommen te vieren.

 

Bevrijdingstour
Voor het maken van een zogeheten “Bevrijdingstour” is gezocht naar mensen die in april van dit jaar 75 jaar zijn of worden. Ook is gezocht naar jongeren die in april dit jaar 11 jaar zijn of worden. Zij zijn samen ‘s morgens eregasten op het Bevrijdingsfeest. De 75-jarigen zijn passagiers in oude legervoertuigen die ’s morgens vertrekt vanaf de Manitoba-rotonde naar het Plein van de Vrede. Voordat ze hier aankomen worden ze op de Vechtbrug feestelijk welkom geheten door de 11-jarige Ommenaren die vanaf deze plek ook meerijden. De bevolking van Ommen is dan ook massaal uitgelopen om de “Bevrijders” hartelijk te ontvangen. De stoet vervolgt de route verder naar het centrum. Bij dit alles zal uiteraard muziek niet ontbreken. Ommenaren zullen 11 april zoveel als mogelijk in kleding van 75 jaar geleden de straat op gaan. Ook is een oproep gedaan om op 11 april 2020 de Nederlandse vlag uit te steken.

 

In het voetspoor van de bevrijders doet de Vrijheidstour op 11 april 2020 Ommen aan. Een touringcar onder de titel Vrijheidsexpress reist langs de steden en dorpen die op die dag bevrijd zijn. RTV Oost doet live verslag van lokale activiteiten.

 

Morgenprogramma:

 

5.30 uur start Bevrijdingstocht legervoertuigen vanaf Manitoba-rotonde vanaf de Besthmenermolen Hammerweg

 

5.40 uur aansluiting muziekvereniging Crescendo en historische fietsen Fietsmuseum vanaf Hotel Paping Hammerweg

 

06.00 uur ontvangst Bevrijdingstour door 11-jarigen met vlaggen en Ommer bevolking op de Vechtbrug

 

06.00-06.15 uur Ommer kerkklokken luiden

 

06.15 uur aankomst stoet Plein van de Vrede (Kerkplein)

 

06.15 uur ontsteken Vuur van de Vrede

 

06.30 uur toespraken en zingen Wilhelmus

 

06.45-07.30 uur broodje voor iedereen in de hervormde Kerk

 

07.00 uur Historische filmvertoning over de bevrijding in de hervormde kerk

 

07.30-09.30 uur Gesprekken over betekenis 75 jaar bevrijding in de hervormde Kerk

 


Ook vandaag: >> Vrijheidstour Overijssel


Vorige activiteit <<     >> Volgende activiteit


Wijzigingen en aanvullingen voorbehouden.
Tijden en locatie volgen zo snel mogelijk.